Bulion i inne namiętności
Kino
Seans filmowy
27 sierpnia 2024, godz. 18:30
Kino SOKÓŁ w Nowym Sączu
Wstęp:
14 i 17 zł (członkowie klubu 10 zł)
We wtorek, 27 sierpnia 2024 roku, o godzinie 18:30 w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmowego KOT zapraszamy do Kina SOKÓŁ w Nowym Sączu na film pt. „Bulion i inne namiętności”. Wstęp: Karol Szafraniec – filmoznawca.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Francja 2023, dramat, 135', od 15 lat
Reżyseria: Anh Hung Tran
Scenariusz: Anh Hung Tran
Reżyseria: Anh Hung Tran
Scenariusz: Anh Hung Tran
Kalendarium wydarzeń
Sztuka
Warsztat
Wernisaż / finisaż
Wystawa
VOLARE | Bogumił Książek - wernisaż
25 sierpnia 2024, godz. 14:00
Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie
Kino
Seans filmowy
Wystawa
Mary Cassatt. Impresjonistyczne malarstwo nowoczesnej kobiety
29 sierpnia 2024, godz. 18:30
Kino SOKÓŁ w Nowym Sączu