Nasza mała Polska

Kino Seans filmowy

21 stycznia 2020

wtorek godz. 19:00

Kino SOKÓŁ

Bilety: 12 zł i 14 zł (7 zł członkowie Klubu DKF KOT)
Co roku kilkanaścioro młodych Japończyków rozpoczyna studia na Wydziale Polonistyki Tokijskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych. Jednym z obowiązkowych zadań studentów drugiego roku jest wystawienie sztuki teatralnej w języku polskim. Film mówi o tym, jak wyobrażenia o dorosłości zderzają się z rzeczywistością, ma słodko-gorzki smak dorastania.
wstęp: Karol Szafraniec - filmoznawca

Reżyser: Matej Bobrik

Reżyser i scenarzysta ze Słowacji. Urodził się w Pradze w 1982 roku. Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. L. Schillera w Łodzi. Jego studencki film „Tam gdzie słońce się nie spieszy” (2009) miał pokazy m.in. na Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Amsterdamie, DOK Leipzig i Visions du Réel w Nyonie. Jego krótkometrażowy film dokumentalny „Odwiedziny” (2013) miał premierę na Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Amsterdamie i otrzymał nagrodę „Silver Eye” na festiwalu w Jihlavie. Był uczestnikiem kursu dokumentalnego DOK Pro w Wajda Studio. Obecnie mieszka w Warszawie. „Nasza mała Polska” to jego pierwszy pełnometrażowy film dokumentalny.

Filmografia:
2019 Nasza mała Polska / Our Little Poland (dok./doc)
2014 Światło w sierpniu / Light in August (kr.m./short)
2013 Odwiedziny / The Visit (kr.m. dok./short doc)
2012 Self(less)-Portrait (śr.m. dok./medium-length doc)
2009 Ewa i Marcin / Ewa & Marcin (kr.m./short)
2009 Tam gdzie słońce się nie spieszy/ Where the Sun Doesn't Rush (kr.m. dok./short doc)

Kalendarium wydarzeń

Folklor Konkurs

Z kolędą u Pogórzan - 3. Regionalny Przegląd Grup Kolędniczych o DIAMENTOWĄ KOBYŁKĘ

19 stycznia 2020, godz. 14:00 - 17:00

Dom Kultury w Jastrzębi

Kino Seans filmowy

Kłamstewko

22 stycznia 2020, godz. 16:00

Kino SOKÓŁ